Frågor och svar om allmänna trivselregler

Var kan jag grilla?

Du får grilla ute på gården, men däremot inte på balkongen på grund av brandrisken. Tänk på att även när du grillar på gården kan grilloset störa dina grannar. Om någon har invändningar måste du respektera detta och låta bli att grilla. Om grannarna accepterar din grillning, bör du ändå se till att det osar så lite som möjligt.
Föreningen har grillar för utlåning, du hittar dem i källlaren på Ymsenvägen 1 och 2. Se till att rengöra dem och ställa tillbaka dem i källaren efter att du grillat klart. När du grillar är du ansvarig för brandsäkerheten under och efter att du har grillat. Här är det viktigt att ta reda på och följa aktuella förbud  som brandskyddsmyndigheten ger avseende eldning och grillning. 

 

Vad gäller för mina husdjur?

Du ska ta hand om dina husdjur på ett sådant sätt att de inte orsakar besvär för de omkringboende. För hundar gäller den kommunala regeln om kopplingstvång och att avföring ska tas upp. För ormar krävs tillstånd enligt kommunens regelverk. Mer information om tillstånd för husdjur, katt-, och hundhållning etc. finns på kommunens webbplats.

 

När ska det vara tyst i husen?

På natten, mellan klockan 22.00 och 7.00, ska det vara tyst och då får du inte störa. Ska du någon gång ha en fest, bör du informera dina grannar i förväg.
Vardagar mellan klockan 7.00 och 19.00 samt lördagar mellan klockan 10.00 och 18.00 är de tider som bygg- och renoveringsarbeten får pågå om de omfattar maskinellt arbete, borrning eller slag. Vardagar från klockan 19.00 till nästa morgon klockan 7.00 och lördag från klockan 18.00 till måndag morgon klockan 7.00 får inte byggarbete med störande ljud ske.

Spela instrument, lyssna på musik och se på tv med måttlig volym. På sommaren har man ofta dörrar eller fönster öppna, och då får du tänka på att ljudet hörs ännu mera och på längre håll. Ta hänsyn till dina grannar.

Försök i första hand att prata med grannen direkt när det sker, om du anser att någon av dina grannar inte visar tillräckligt mycket hänsyn. Hjälper inte det så kan du lämna en skrivelse till styrelsen med en beskrivning av vad som har hänt, datum och klockslag.